10 συμβουλές για να γράψετε ένα ξεχωριστό βιογραφικό

10 συμβουλές για να γράψετε ένα ξεχωριστό βιογραφικό

Mai 8, 2019 0 Von admin

Το επόμενο βήμα για πολλούς φοιτητές μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους είναι να βρουν μια εξαιρετική δουλειά.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να έχετε ένα κορυφαίο βιογραφικό που θα σας κάνει να ξεχωρίζετε από το πλήθος και θα προσελκύει τους εργοδότες κοντά σας.

Θέλετε να φανείτε επαγγελματίας, οργανωμένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Για να εντυπωσιάσετε τους μελλοντικούς εργοδότες από την αρχή, συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τις 10 κορυφαίες συμβουλές μας για τη σύνταξη του τέλειου βιογραφικού.

Είναι σημαντικό για τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα βιογραφικό που θα ξεχωρίζει στους πιθανούς εργοδότες.

1. Κατεβάστε τα βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία που πρέπει να έχει ο καθένας στο βιογραφικό του είναι:

  • Πλήρες όνομα
  • Τρέχουσα θέση εργασίας ή «πτυχιούχος»/«φοιτητής»
  • LinkedIn λογαριασμός (οι εργοδότες θα σας αναζητήσουν στο LinkedIn)
  • Διεύθυνση
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αλλά όχι κάτι σαν ‚[email protected]‘ – κάντε μια επαγγελματική!)
  • Προσωπική δήλωση/προφίλ
  • Εκπαίδευση
  • Ιστορικό απασχόλησης/εργασιακή εμπειρία
  • Δεξιότητες (π.χ. δεξιότητες ΤΠΕ ή συγκεκριμένο λογισμικό που σχετίζεται με τον εργασιακό ρόλο)
Η συμπερίληψη των στοιχείων επικοινωνίας σας στο βιογραφικό σας διευκολύνει τους εργοδότες να επικοινωνήσουν μαζί σας.

2. Πόντοι μπόνους

  • Γλώσσες – ποιες γλώσσες μιλάς? Είτε συνομιλητικά είτε άπταιστα.
  • Ενδιαφέροντα/εμπειρίασχετίζεται με στη δουλειά. Για παράδειγμα, όταν κάνετε αίτηση για εργασία σε μια διεθνή εταιρεία, το να έχετε ενδιαφέρον για ταξίδια είναι ένα μπόνους. Το blogging είναι μεγάλο ενδιαφέρον για έναν ρόλο μάρκετινγκ.
  • Τα ενδιαφέροντα δεν να συμπεριλάβει: πίνοντας, ψώνια, πάρτι με φίλους και παίζοντας Xbox ή PS4. (Οι εργοδότες δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ότι το κάνετε αυτό!)
Οι εργοδότες θέλουν να μάθουν για τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις γλωσσικές σας δεξιότητες

3. Είσαι
ο τίτλος!

Μην γράφετε «Βιογραφικό» ή «Βιογραφικό» ως κύριο τίτλο για το βιογραφικό σας. Του τα δικα σου Βιογραφικό – είστε το αστέρι εδώ, οπότε βάλτε το όνομά σας ως κύριο τίτλο. Ο κύριος/η Vitae δεν κάνει αίτηση για τη θέση εργασίας – εσείς!

Συμπεριλάβετε το όνομά σας στο επάνω μέρος του βιογραφικού σας

4. Η απάντηση βρίσκεται στην ερώτηση

Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας, επισημαίνοντας τις λέξεις κλειδιά και φράσεις.

Αν λένε ότι ψάχνουν για κάποιον που να είναι «σίγουρη και εργατικός», γράψτε στην προσωπική σας δήλωση/προφίλ ότι είστε σίγουροι και εργατικοί (μόνο αν είστε όμως!). Εάν η δουλειά περιλαμβάνει ευκαιρίες ταξιδιού, θα μπορούσατε να γράψετε: «Είμαι πρόθυμος και με ενδιαφέρει να ταξιδέψω για δουλειά» (αλλά, πάλι, μόνο αν είστε!).

Βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας περιέχει όλες τις λέξεις-κλειδιά που έχετε επισημάνει.

Προωθήστε τον εαυτό σας στην προσωπική σας δήλωση.

5. Ο καθένας πρέπει να έχει τρία βιογραφικά

Βιογραφικό 1 – γράψτε όλα όσα έχετε κάνει ποτέ. Όλη η εμπειρία, οι δουλειές και τα επιτεύγματά σας. Διαθέτοντας αυτήν την έκδοση, θα εξοικονομήσετε χρόνο στο να χρειάζεται να ξαναγράφετε τις πληροφορίες κάθε φορά που τις χρειάζεστε.

Βιογραφικό 2 – το πλαίσιο του βιογραφικού σας. Μόνο οι πολύ βασικές πληροφορίες, τα προσόντα σας και η πιο πρόσφατη εμπειρία. Αφήστε το όσο πιο γενικό γίνεται, μετά θα συμπληρώσετε τα στοιχεία ανάλογα με τη δουλειά.

Βιογραφικό 3 – αυτή που στέλνετε στον εργοδότη. Χρησιμοποιήστε το CV 2 ως σημείο εκκίνησης και επιλέξτε τις πληροφορίες από το βιογραφικό 1 που είναι κατάλληλες για αυτήν την εργασία. Μερικά από τα επιτεύγματά σας μπορεί να είναι σπουδαία, αλλά πρέπει να είναι σχετικό για τον συγκεκριμένο ρόλο. Το βιογραφικό 3 δεν θα περιλαμβάνει τα πάντα, αλλά θα περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες για τον εργοδότη.

Θα πρέπει να δημιουργήσετε τρεις εκδόσεις του βιογραφικού σας

6. Κρατήστε το σε δύο πλευρές

Οι εργοδότες διαβάζουν εκατοντάδες βιογραφικά και μπορεί να βαρεθούν, γι‘ αυτό μην ξεπεράσετε τις δύο πλευρές του Α4. Εάν δεν ταιριάζει, κόψτε το. Να είστε βάναυσοι. Διατηρήστε την εμπειρία σας σε σημεία που περιλαμβάνουν μόνο τις βασικές ιδιότητες που περιγράφονται στην περιγραφή της θέσης εργασίας.

Μπορεί να είναι εκπληκτικό που εκπαιδεύσατε δελφίνια στη Φλόριντα, αλλά αν κάνετε αίτηση για δουλειά σε τράπεζα, δεν χρειάζεται να διαβάσουν λεπτομέρειες που δεν σχετίζονται καθόλου. Το να γράψετε «εκπαίδευσα δελφίνια» στην ενότητα με τα χόμπι είναι αρκετή λεπτομέρεια.

Όταν έχετε πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας, τότε μπορείτε να μεταβείτε σε τρεις σελίδες.

Κρατήστε το βιογραφικό σας σε δύο όψεις

7. Να είστε δημιουργικοί

Εάν είστε σπουδαστής τέχνης, μέσων ή σχεδίου, δείξτε τη δημιουργικότητά σας στο βιογραφικό σας. Είναι ένα βιομηχανικό πρότυπο ότι για ορισμένες θέσεις εργασίας, όπως οι Γραφίστες, το βιογραφικό των υποψηφίων πρέπει να είναι καλλιτεχνικό και μοναδικό. Βεβαιωθείτε ότι το δημιουργικό σας ταλέντο ξεχωρίζει από το πλήθος!

Σημείωση: αυτό είναι κατάλληλο μόνο για θέσεις εργασίας στη δημιουργική βιομηχανία. Για επαγγελματικές και χρηματοοικονομικές δουλειές, μείνετε πολύ επίσημοι.

Είναι εντάξει να δείξετε τη δημιουργικότητά σας στο βιογραφικό σας.

8. Επίσημο δεν σημαίνει βαρετό

Η σύνταξη βιογραφικού για μια επίσημη εργασία δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε γραμματοσειρά μεγέθους 10 Times New Roman.

Οι εργοδότες εξετάζουν εκατοντάδες βιογραφικά και το δικό σας πρέπει να είναι ένα που να ξεχωρίζει και να τραβήξει την προσοχή τους. Επιλέξτε μια ενδιαφέρουσα γραμματοσειρά για το όνομά σας και βάλτε την στο επίκεντρο. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλούστερη γραμματοσειρά για τα υπόλοιπα.

Διατηρήστε ενδιαφέρουσα τη μορφή του βιογραφικού σας.

9. Ώρα για selfie;

Υπάρχει πολλή συζήτηση για το αν πρέπει να συμπεριλάβετε μια φωτογραφία σας στο βιογραφικό σας. Μερικοί λένε ότι πρέπει, ενώ άλλοι λένε ότι δεν πρέπει.

Ενώ οι σύγχρονοι εργοδότες μπορεί να είναι εντάξει με μια φωτογραφία, θα μπορούσε να την αποδοκιμάσει ένας πιο παραδοσιακός τύπος. Μπορεί να είναι μια επικίνδυνη επιλογή, γι‘ αυτό σας συνιστούμε να μην συμπεριλάβετε μια φωτογραφία σας.

Δεν χρειάζεται να συμπεριλάβετε μια εικόνα του εαυτού σας στο βιογραφικό σας.

10. Διορθώστε!

Ζητήστε από κάποιον άλλο να ελέγξει το βιογραφικό σας για τυπογραφικά, ορθογραφικά και γραμματικά λάθη.

Καθώς γράφατε το βιογραφικό σας, ξέρετε τι θέλετε να πει και συχνά θα το διαβάζετε ως τέτοιο. Πάρτε ένα νέο σύνολο ματιών πάνω του για να ελέγξετε ξανά για λάθη.

Τέλος, ελέγξτε ξανά ότι έχετε τον τρέχοντα αριθμό τηλεφώνου σας στο βιογραφικό σας, όχι τον παλιό σας!

Ζητήστε από κάποιον που γνωρίζετε να διορθώσει το βιογραφικό σας πριν το στείλετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε αυτές τις 7 συμβουλές όταν το κυνήγι εργασίας ή η ιστορία του Tristan για το πώς οι σπουδές στο εξωτερικό ξεκίνησαν την καριέρα του.

Ξεκινήστε την περιπέτεια των σπουδών σας στο εξωτερικό στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις ΗΠΑ σήμερα! Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα μας.

Μας αρέσει να είμαστε κοινωνικοί! Συνδεθείτε με άλλους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό YouTube, Facebook, Ίνσταγκραμ και Κελάδημα.